شنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ , 10 May 2025
تاریخ انتشار :شنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۶:۳۹
کد مطلب : 25418
دلایل خروج طالبان از لیست سازمان‌های تروریستی روسیه
به گزارش بنیاد مطالعات قفقاز طی دهه‌های گذشته و پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان علی رغم محقق نشدن بسیاری از خواست‌های مسکو از آن حکومت از قبیل ایجاد یک دولت فراگیر با حضور نمایندگان اقلیت‌های قومی در کابینه، احترام به حقوق بشر و برابری حقوق زنان، اما شاهد مسیر رشد روابط دوطرف هستیم که علل و دلایل آن می‌تواند مورد تحلیل و بررسی قرار بگیرد چراکه روابط روسیه و طالبان از خصومت متقابل در دهه 90 میلادی، زمانی که طالبان برای اولین بار در افغانستان قدرت داشت و با توجه به حمایت از جدایی طلبان چچنی مسکو مواضع بسیار سختی در قبال آنها اتخاذ کرده بود رفته رفته به همکاری نزدیک تبدیل شد تا جاییکه پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبان در سال 2021 میلادی، مسکو با آنها ارتباط برقرار کرد همچنین اواخر سال گذشته میلادی سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت ملی روسیه در راس یک هیئت بلندپایه به کابل سفر نمود که می‌توان سفر فوق را یک محرکی در آغاز همکاری‌های نزدیکتر دو کشور دانست. در این چارچوب اواخر فروردین سال جاری دادگاه عالی روسیه حکم تعلیق ممنوعیت فعالیت طالبان در روسیه را صادر کرد و با این که حذف این جنبش از فهرست تروریست‌ها به معنای به رسمیت شناختن حکومت طالبان نیست اما می‌تواند آغازی برای توسعه روابط و همکاری‌های پنهان و آشکار دو طرف قلمداد شود که این موضوع مورد توجه و خرسندی طالبان قرار گرفت. این حکم در راستای اصلاحات سال 2024 قانون فدرال روسیه «در مورد مبارزه با تروریسم» صورت پذیرفت و حاکی از آن است که ممنوعیت فعالیت یک سازمان در لیست تروریستی در صورتی که از انجام فعالیت‌هایی با هدف ترویج، توجیه و حمایت از تروریسم دست بردارد و نقض قانون جزا را متوقف کند، می‌تواند با تصمیم دادگاه تعلیق شود بنابر این تعلیق ممنوعیت فعالیت طالبان در روسیه، امکان‌های بسیاری را برای مسکو فراهم خواهد آورد، از آن جمله می‌توان به مبارزه مشترک علیه گروه‌های رادیکال در افغانستان، گسترش نفوذ مسکو در منطقه، یافتن شرکای جدید منطقه‌ای پس از سقوط بشار اسد در سوریه و توسعه همکاری‌های اقتصادی اشاره داشت.
رفع موانع قانونی توسعه روابط مسکو با حکومت طالبان، زمینه سرمایه‌‌گذاری شرکت‌های روسی در افغانستان را فراهم می‌کند، بازار روسیه برای کالاهای افغانستان را باز و واردات انرژی را میسر می‌سازد. احتمالا اجازه پروازهای مستقیم میان کابل و مسکو پس از سال‌ها توقف نیز داده خواهد شد و شرکت‌های روسی اجازه فعالیت و سرمایه‌گذاری را در افغانستان خواهند داشت. مرکز تجارت روسیه در کابل تخمین زده که در آینده نزدیک تجارت میان افغانستان و روسیه به حدود یک میلیارد دلار در سال افزایش خواهد یافت. در حال حاضر سطح روابط اقتصادی افغانستان با روسیه، علیرغم تماس‌های نسبتا نزدیک با دولت جدید، نسبتاً متوسط ​​است و روسیه در جایگاه دهم شرکای اقتصادی افغانستان قرار دارد.
 وضعیت گروه‌های تروریستی در افغانستان: با روی کار آمدن مجدد طالبان و ایجاد خلاء امنیتی درون مرزهای آن کشور برخی گروه‌های افراط گرای تروریستی حاضر در افغانستان مجدد فعال شده یا فعالیت‌های خود را شدت بخشیده‌اند این گروه ها به صورت پنهان و آشکار در خاک افغانستان حضور دارند و همچنان درحال برنامه‌ریزی برای گسترش و رشد خود هستند که از آن جمله می‌توان به گروه داعش شاخه خراسان اشاره کرد که ضمن تدارک برای افزایش نفوذ در حال مبارزه با طالبان نیز می‌باشد. 
قوانین فدرال روسیه در برابر گروه‌های تروریستی: کمیته ملی مبارزه با تروریسم روسیه ۳۵ سازمان را  به عنوان گروه‌های تروریستی و ممنوعه در روسیه معرفی کرده است. وزارت دادگستری و سرویس اطلاعات فدرال روسیه، دارایی‌ها و هر نوع نقل و انتقال مالی مرتبط با آن ها را مسدود می‌‌کند. تبلیغات این سازمان‌ها و گروه‌ها در خاک روسیه ممنوع است. اعضای آن ممکن است تحت تعقیب قضایی و با حبس روبرو شوند و سفر آنها به خاک روسیه محدود می‌شود. رسانه‌ها ملزم هستند که در خبرها نام این سازمان‌ها را همراه با توضیح تروریستی و ممنوع در روسیه ذکر کنند.
جمع بندی
تفاوت‌های ژئوپولیتیک، قوانین و اولویت‌های امنیتی هر کشور، منجربه اتخاذ نوع رفتار و سیاست‌های اجرایی آن کشور، با سایر کنشگران و گروه‌های داخلی و خارجی محسوب می‌گردد و همواره و بر اساس اصل واقع‌گرایی در روابط بین‌الملل، یک اصل ثابت وجود دارد و آن هم این است که همه نقش آفرینان در نظام بین‌الملل زمانی مورد حمایت یک دولت قرار می‌گیرند که یا در راستای تأمین منافع‌اش حرکت کنند و یا تهدیدی برای منافع رقبایش باشند، با این نگاه، می‌توان خروج طالبان از لیست سازمان‌های تروریستی روسیه را به عنوان یک تاکتیک اجرایی برای تحقق نقشه راه ترسیم شده برای افغانستان توسط سیاستگذاران روس ارزیابی نمود که ابعاد و اهداف مختلفی را در برمی‌گیرد و در تحلیل آن به نتایج مفهومی مهمی می‌توان دست یافت؛ از جمله اینکه تصویب خروج طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی در مجلس دومای روسیه به سرعت و پس از سقوط بشار اسد، احتمالا حاکی از راهبرد مسکو به منظور افزایش متحدان بیشتر در منطقه می‌باشد و اینکه جغرافیای سرزمینی افغانستان به عنوان ابزاری تاثیرگذار در تعمیق و تحقق سیاست‌های اوراسیاگرایانه مسکو می‌تواند قلمداد گردد. از سوی دیگر با توجه به اینکه حکومت طالبان از سوی هیچ کشوری مورد شناساسی قرار نگرفته است، این اقدام مسکو می‌تواند پیش زمینه‌ای برای شناسایی باشد و آن را باید یک گام پیش‌دستانه به منظور توسعه بخشیدن عمق نفوذ در افغانستان، تلقی کرد. همچنین از مهمترین اهداف مسکو در توسعه روابط با طالبان را می‌توان یک راهبرد ترسیم شده توسط اندیشکده‌های آن کشور به منظور مبارزه و کاهش نقش عوامل و گروه‌های تروریستی خارجی مخالفی ارزیابی نمود که آگاهانه و یا ناآگاهانه و با بازی در زمین دشمن، با استفاده از جغرافیای شمال افغانستان درصدد ایجاد خلاء در ثبات و امنیت فدراسیون روسیه و کشورهای پیرامونی آن هستند و احتمالا اکنون در حال برنامه‌ریزی و تجهیز می‌باشند. لذا انتظار می‌رود، ایجاد و توسعه بستری به منظور انجام همکاری‌های مشترک ضد تروریسم با استفاده از فن‌آوری‌های نظامی و لجستیکی مسکو و پیاده نظام طالبان، می‌تواند مانعی در پیشبرد اهداف گروه‌های تروریستی موجود در خاک افغانستان قلمداد گردد اما موضوع اینجاست که در صورت خارج شدن گروه‌های افراط‌گرا از شمال افغانستان کاهش تهدید برای روسیه، این تهدیدات در آینده معطوف به کدام سو خواهد بود. برخی کارشناسان معتقد می‌باشند احتمال دارد افراط‌گرایان ساکن در مرزهای شمالی افغانستان با ناامن شدن مناطق سکونت گاهشان ممکن است به سمت مرزهای شرقی افغانستان و مرزهای چین و جاییکه هم مرز ایالت سین کیانگ است عزیمت کنند. 
نویسنده : حامد موذنی کارشناس ارشد مسائل اوراسیا

  https://ccsi.ir//vdcjoxe8.uqeivzsffu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه