جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ , 3 May 2024
تاریخ انتشار :يکشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۰ ساعت ۱۵:۱۴
کد مطلب : 874
يك كارشناس مسائل تركيه در گفت‌وگو با فارس مطرح كرد؛

تشكيل اتحاديه نظامي اسلامي طرح‌ جديد اسلام گرايان تركيه

يك كارشناس مسائل تركيه با اشاره به اينكه حزب اسلام گراي عدالت و توسعه شانس زيادي براي پيروزي در انتخابات دارد، تغيير در قانون اساسي، تشكيل ناتو اسلامي و گسترش همكاري‌هاي تجاري با كشورهاي اسلامي از جمله ايران را مهمترين برنامه اسلام‌گراها براي اين دوره دانست.
"مالك كايا " كارشناس مسائل تركيه در گفت‌وگو با فارس همزمان با برگزاري انتخابات پارلماني در تركيه به بررسي وضعيت سياسي اين كشور پرداخت.

* انتخابات فرصتي براي تغيير گسترده در قانون اساسي

مالك كايا با اشاره به اينكه تغيير در قانون اساسي شعار تمام احزاب تركيه در انتخابات امروز است، گفت: انتخابات امروز در تركيه انتخاباتي استثنايي است.
كايا با اشاره به اهميت تغيير گسترده در قانون اساسي تركيه افزود: احزاب تركيه به اين نتيجه رسيده‌اند كه قانون اساسي تركيه بايد تغيير كند ولي اينكه اين تغييرات به دست كدام گروه اجرا شود داراي اهميت فوق العاده‌اي است.
وي تصريح كرد: احزاب لائيك به شدت نگران هستند كه حزب اسلامگراي عدالت و توسعه با دستيابي به بيش از دو سوم كرسي‌هاي پارلمان يعني ۳۶۷ كرسي، از لحاظ قانوني به تنهايي مجوز تغيير در قانون اساسي را داشته باشد.

* گرايش به اسلام در جامعه تركيه روبه فزوني است

اين كارشناس سياسي در ادامه با اشاره به افزايش اقبال عمومي مردم تركيه به اسلام، تصريح كرد كه طي سال‌هاي گذشته تغييرات آشكاري در جامعه تركيه به سود اسلام‌گرايان به وقوع پيوسته است.
وي ابراز داشت: گرايش به اخلاق اسلامي در جامعه تركيه روز به روز فزوني مي‌يابد و اين نشان دهنده آن است كه خواست مردم بر خلاف تبليغات غرب درباره لائيك بودن تركيه است كه حجاب نمونه بارز اين تمايل عمومي است.
مالك كايا با رد ادعاي رسانه‌هاي غربي درباره اينكه رشد اقتصادي سال هاي اخير تركيه عامل اصلي محبوبيت احزاب اسلام گراست، تاكيد كرد دليل عمده محبوبيت رجب طيب اردوغان نخست وزير تركيه عملكرد وي در عرصه سياست بين‌المللي بود.
اين كارشناس سياسي اجلاس سه سال قبل داووس و درگيري لفظي اردوغان با شيمون پرز رئيس رژيم صهيونيستي، همچنين تمايل اردوغان به دوستي با كشورهاي اسلامي و همسايه را عامل محبوبيت وي در افكار عمومي مردم تركيه دانست.

* پيشنهاد تشكيل اتحاديه نظامي بين كشورهاي اسلامي از برنامه‌هاي آينده تركيه

وي در ادامه اين گفت‌وگو درباره برنامه‌هاي حزب عدالت و توسعه براي آينده سياسي تركيه در صورت پيروزي در انتخابات اخير، گفت: ايجاد تغييرات در قانون اساسي مهمترين برنامه اردوغان براي دوره بعدي است كه قانون اساسي بر اساس مصالح مردم كه با اسلام مطابقت داشته باشد، تغيير داده شود.
كايا افزود: در بخش سياست خارجي براساس نظر "احمد داود اغلو " وزير امور خارجه تركيه افزايش همكاري با كشورهاي همسايه و اسلامي مبناي عملكرد سياست خارجي اين كشور خواهد بود.
اين كارشناس مسائل منطقه با اشاره به تغييرات استراتژيك در تحولات خاورميانه تاكيد كرد: "اخيرا توسط داود اغلو مطرح شده كه اتحاديه‌اي نظامي بين كشورهاي اسلامي همانند ناتو و در داخل كنفرانس اسلامي شكل بگيرد. "
وي تصريح كرد: حوادث اخير در كشورهاي اسلامي به ويژه جنگ در ليبي نشان داد كه ايجاد چنين اتحاديه‌اي با ماهيت نظامي ضروري است.

* تمايلات مذهبي كردها از تمايلات نژادي پررنگ‌تر است

كايا در ادامه درباره موقعيت كردها در انتخابات پارلماني و اقبال اكراد به اسلام‌گراها گفت: تمايلات مذهبي كردها از تمايل‌هاي نژادي پررنگ‌تر است.
وي در ادامه با اشاره به اينكه حزب كردي صلح و آزادي (BDP) داراي ماهيتي غير اسلامي و اهدافي جدايي طلبانه است، اقدامات اسلام‌ستيزانه اين حزب از جمله پخش اذان به زبان كردي را دليل عدم محبوبيت اين حزب در نزد افكار مردم دانست.
اين كارشناس سياسي با اشاره به اتحاد استراتژيك بين تل آويو و تروريست‌هاي پ.ك.ك ابراز داشت: رژيم صهيونيستي در تلاش است به وسيله كردهاي جدايي طلب به تركيه اسلام‌گرا ضربه بزند و پ.ك.ك طي ايام تبليغات انتخابات بيش از ۱۰۸ بار برنامه ترور اردوغان را طراحي كرد.

*روابط اقتصادي با ايران تا مرز ۳۰ ميليارد دلار افزايش خواهد يافت

مالك كايا در ادامه با اشاره به اينكه طي تبليغات انتخاباتي حزب عدالت و توسعه حملات تندي عليه رژيم صهيوينستي مطرح كرده افزود: در تبليغات حزب عدالت و توسعه اعلام شده كه ديگر اسرائيل جايگاهي در منطقه ندارد.
وي با اشاره به تشديد تنش‌ها در روابط آنكارا_تل آويو تاكيد كرد كه در دوره بعد روابط دو طرف روز به روز به سردي خواهد گرائيد و اين رابطه ديگر مانند گذشته نخواهد شد.
اين كارشناس مسائل تركيه افزود: در سوي ديگر حزب جمهوري‌خواه خلق و جناح لائيك تركيه انتقاداتي عليه حزب عدالت و توسعه به دليل گستر روابط با ايران مطرح مي‌كنند.
وي تصريح كرد: روابط آنكارا - تل‌آويو روز به روز ضعيف‌تر و روابط با جمهوري اسلامي تقويت مي‌شود و دولت تركيه در نظر دارد حجم روابط اقتصادي با تهران را به مرز ۳۰ ميليارد دلار در سال برساند.
كايا حجم تبادل تجاري دو كشور در حال حاضر را ۱۲ ميليارد دلار عنوان كرد و اظهار داشت كه در سال ۲۰۰۳ و در آغاز دولت اسلام‌گرا حجم اين همكاري عددي بالغ بر ۶۰۰ ميليون دلار بوده كه رشد چمگيري داشته است.
اين كارشناس در پايان تاكيد كرد: حذف رواديد شبيه به كشورهاي اروپايي از ديگر طرح‌هاي اسلام‌گراها براي گسترش روابط تهران - آنكارا است و پيشنهاد داده شده تا توافقنامه حذف رواديد مانند "شنگن " با نام "شامگن " بين كشورهاي اسلامي شكل گيرد.

https://ccsi.ir//vdcca0q482bqm.la2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه