جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ , 11 Oct 2024
تاریخ انتشار :دوشنبه ۶ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۰۲
کد مطلب : 25259
تنش و رسوایی در دو حزب ملی گرای ترکیه
هر دو حزب ملی گرای تحت رهبری باغچلی و آکشنر، این روزها علاوه بر مشکلات سیاسی داخلی، با اتهامات گسترده اقتصادی و امنیتی روبرو هستند و اوضاع و احوال بدی دارند.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ظاهراً این روزها اغلب احزاب سیاسی ترکیه، دچار مشکلات و تنش های عجیب و غریبی هستند. این در حالی است که 6 ماه از انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه سپری شده و انتظار می رفت همه چیز به حالت ثبات و آرامش برسد. چرا که تکلیف رقابت ها، ائتلاف ها و بسیاری از تنش های پیشین روشن شده است.
اما حالا مسائلی سربرآورده اند که غالباً مربوط به برخی فعالیت های پنهانی و سوءاستفاده از قدرت و امکانات حزب هستند.
جالب اینجاست که حالا، دو حزب ملی گرا دچار مشکل شده اند که اتفاقاً هر دو آنها، رهبران اقتدارگرایی دارند و انتظار نمی رفت به این سهولت، با اتهامات مالی و امنیتی روبرو شوند.
در شرایطی که حزب عدالت و توسعه در میانه بحران اقتصادی، راهکار و برنامه روشنی برای پایان دادن به تورم و شرایط دشوار معیشتی مردم ندارد، هر دو حزب ملی گرای تحت رهبری باغچلی و آکشنر، این روزها علاوه بر مشکلات سیاسی داخلی، با اتهامات گسترده اقتصادی و امنیتی روبرو هستند و اوضاع و احوال بدی دارند.
دو حزب ملی گرا و چند اتهام سنگین
یک قتل، یک تهدید و یک دستگیری معنی دار. این چیزی است که می توان درباره حزب شریک اردوغان یعنی حزب حرکت ملی اعلام کرد.
سال گذشته در یک حمله مسلحانه، سینان آتش رئیس کل «انجمن های کمالگرایان» (ÜLKÜCÜ OCAKLARI) به قتل رسید. این انجمن، در واقع یک نهاد قدیمی بسیار مهم و متنفذ است که از ارگان ها و زیرمجموعه های حزب باغچلی به شمار می آید. وظیفه این انجمن، تبلیغ برای برجسته کردن هویت و نژاد ترک ها در داخل و خارج از ترکیه است و علاوه بر ترکیه و جمهوری آذربایجان، در آلمان، قبرس و چندین کشور دیگر، دفتر و شاخه های فراوان دارد.
 
به راه انداختن تظاهرات، حملات مسلحانه، ارعاب و تهدید، ستیز با کردها، ارامنه و هر گروه منتقد ترک ها، از اقدامات همیشگی ترک های کمالگرا است که اغلب اعضای آنها، مسلح به سلاح کمری و چوبدستی و چاقو هستند.
این نهاد، دو ویژگی مهم دارد: اول این که یک تشکیلات بسیار جوان است و میانگین سنی اعضای آن حتی به 30 سال نمی رسد. دوم این که به عنوان یک نهاد نئوفاشیست و پانترک شناخته می شود و بارها در اتحادیه اروپا پیشنهاد شده که نام آنها به لیست گروه های تروریستی افزوده شود.
با این حال، نه در ترکیه و نه در خارج، کسی حریف این گروه راست افراطی نمی شود و سینان آتش که نخستین چهره دانشگاهی بود که به عنوان رئیس آن منصوب شد، توسط افراد ناشناس کشته شد.
پیگیری قتل آتش با مداخله مستقیم باغچلی به نتیجه نرسید و همه فهمیدند که پای یک تسویه حساب داخلی در میان بوده و علاوه بر وزیر دادگستری سابق، سلیمان سویلو وزیر سابق کشور و از افراد بسیار نزدیک به باغچلی، مانع از تحقیق و تفحص شدند.
اما علی یرلی کایا وزیر کشور کنونی ترکیه، دوباره پرونده را به جریان انداخت و متهمی را بازداشت کرد که پست بسیار بالایی در حزب حرکت ملی دارد و از جوانان مورد اعتماد اوست. او در چندین پست توییتری قاضی پرونده را تهدید کرده بود و کسی جلودارش نبود.
اما یرلی کایا او را بازداشت کرد و این مساله باعث شد علاوه بر آن که یک بار دیگر بحث آلوده شدن حزب شریک اردوغان به ماجراهای امنیتی به میان آید، حساب و کتاب شراکت آنها هم دچار مشکل شود. چرا که همه می دانند که در تاریخ معاصر ترکیه، حزب حرکت ملی همواره از تسویه حساب ها، حملات مسلحانه و حذف و ترور مخالفین حمایت کرده و کسی نباید در این مورد تحقیق کند.
دستگیری متهم مزبور، دوباره موضوع بدنامی نهادهای زیرمجموعه حزب دولت باغچلی را مطرح کرد و در طرف مقابل، حزب خوب نیز که به عنوان دومین حزب مهم ملی گرای ترکیه شناخته می شود و اتفاقاً از حزب باغچلی انشعاب کرده، به مسائل دیگر آلوده شده است.
میزان تنش، آلودگی و مشکلات داخلی در حزب خانم آکشنر، به مراتب بیشتر از حزب باغچلی است. اول این که در مدت زمانی کوتاه 5 تن از نمایندگان حزب خوب و بیش از 13 نفر از سران و معاونین برجسته آن استعفا دادند و گفته می شود ستیز بر سر قدرت و منافع مادی، یکی از مهمترین دلایل دعواهای داخلی بوده است.
دوم این که چند شهردار حزب خوب و خود خانم مرال آکشنر و خانواده اش، به رانت خواری و فساد مالی متهم شده اند. اما جدیداً اتفاق دیگری نیز روی داد که شرایط را برای آکشنر سخت تر کرده است.
کمال اُزکیراز مدیر عامل سابق شرکت تحقیقاتی اوراسیا خبر از یک فساد دیگر داده که برای حزب آکشنر، رسوایی به بار آورده است.
او اعلام کرد که یکی از معاونین رهبر حزب خوب، یک ماه قبل از انتخابات با او دیدار کرده و به او وعده داده «اگر در نتایج نظرسنجی ها، نشان دهی که تمایل مردم برای رای دادن به حزب ما بسیار بالاتر رفته، حاضریم به مدت چند سال، حقوق ماهانه کلان به حسابت واریز کنیم. من پاسخ منفی ام را در واتساپ بدانها دادم تا بعدها حاشیه به وجود نیاورند. آنها می خواستند نام حزبشان به عنوان مهمترین حزب مخالف اردوغان مطرح شود و آشکارا اعلام کردند که علاقه ای به کلیچدار اوغلو ندارند».
وی در ادامه گفته است: «آن روز، بدون معطلی این موضوع را برای کمال کلیچدار اوغلو توضیح دادم و اسکرین شات را به او نشان دادم. اجازه خواستم مساله را افشا کنم. اما او اجازه نداد تا به روحیه ائتلاف و هواداران، آسیبی وارد نشود. قاطعانه گفت صدایش را درنیاور».
این سخنان اُزکیراز در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام شد و واکنش های گسترده ای علیه آکشنر به دنبال آورد.  
نهاد سیاست در ترکیه، دچار فساد و مشکل شده است
عثمان سرت از تحلیلگران برجسته ترکیه، بر این باور است که هم اکنون در این کشور، اتفاقاتی در حال روی دادن است که همگی آنها را می توان به مثابه دال ها و نشانه های مهم قلمداد کرد. نشانه هایی که می گویند، در نهاد سیاسی ترکیه چه در حزب حاکم و چه نزد مخالفین، دوران «فترت» و رکود آغاز شده است.
سرت در مقاله تحلیلی خود درباره وضعیت احزاب ترکیه چنین نوشته است: «تقریباً همه احزاب، از حزب حاکم تا اپوزیسیون، دچار مشکل هستند و به ثبات و آرامش نمی رسند. پیش‌بینی می‌شد که پس از انتخابات 2023 فضای سیاسی ترکیه تغییر کند. اگر اپوزیسیون پیروز می شد، یک فرآیند انتقالی پرتلاطم به وجود می آمد. با این حال، پیروزی دولت مستقر در انتخابات، باز هم نتوانست مانع از تنش و نا به سامانی نهاد سیاست شود. حالا حتی شاهد اختلاف بین حزب اردوغان و حزب باغچلی هستیم. با ورود یرلی کایا به وزارت کشور، حالا مقابله با اقدامات غیرقانونی و خشن انجمن کمالگرایان میسر شده و دستگیری یکی از مقامات حزب باغچلی به اتهام دست داشتن در قتل سینان آتش، اتفاق بسیار مهمی است. همه می دانستند که قتل سینان آتش به نوعی به حزب حرکت ملی ربط دارد، اما کسی جرات اقدام نداشت. اما وزیر جدید کشور کوتاه نیامد و تنش جدی به وجود آمده است. دیدیم که باغچلی هم پیشنهاد اردوغان برای تغییر حدنصاب رای ریاست جمهوری را رد کرد. در حزب خوب نیز مشکلات بسیاری وجود دارد. بزرگترین هرج و مرج در حزب مرال آکشنر روی داده است. چهره های شاخص حزب یکی یکی استعفا می دهند و اتهامات سنگینی به آکشنر و اطرافیانش وارد شده است. هم بحران در روابط اردوغان – باغچلی و هم تنش و تخلف و رسوایی در احزاب مخالف، به طور مستقیم بر زندگی مردم و اوضاع و احوال کشور تاثیر منفی می گذارد. اما ظاهراً مردم در این میان، تنها می توانند نظاره گر باشند. این یعنی فترت و خرابی در نهاد سیاست کشور. متاسفانه، دولت نه تنها نمی تواند کشور را پیش ببرد بلکه نمی تواند ثبات و وضعیت فعلی را هم حفظ کند. اعتماد به عنوان بزرگترین سرمایه اجتماعی از بین رفته و شکاف بین احزاب و مردم، بیشتر و بیشتر می شود».
در پایان باید گفت، در آستانه برگزاری انتخابات شهرداری های ترکیه، بروز مشکلات داخلی در دو حزب مهم ترکیه، تا حد زیادی به نفع آکپارتی یا حزب حاکم است و بعید نیست در ماه های پیش رو شاهد تحولات مهمتری در مورد دو حزب ملی گرا باشیم.
 
  https://ccsi.ir//vdccoiqi.2bqpp8laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه