جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ , 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۲۱ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۶:۰۳
کد مطلب : 19928
تاسیس پیمان ملی تاجیکستان
چهار سازمان و حزب مخالف تاجیکستان با برگزاری نشستی در شهر ورشو پایتخت لهستان ، ائتلاف "پیمان ملی" تشکیل دادند.
در این نشست ، نمایندگان انجمن آزاداندیشان ، جنبش اصلاحات و رشد ، انجمن مهاجران آسیای مرکزی و حزب نهضت اسلامی "محی الدین کبیری" را به ریاست پیمان ملی تاجیکستان انتخاب کردند . "علیم شیر زمان‌اف" دبیرانجمن آزاد اندیشان ، "شرف‌الدین گدایف" نماینده جنبش اصلاحات و رشد ، "الهام جان یعقوب‌ اف" رئیس انجمن مهاجران آسیای مرکزی و "محی الدین کبیری" رئیس حزب نهضت اسلامی بیانیه تاسیس "ائتلاف پیمان ملی تاجیکستان" را در شهر ورشو پایتخت لهستان امضا کردند. دراعلامیه تاسیس این پیمان - که به امضای رهبران گروه‌های مخالف رسید - هدف اصلی این ائتلاف مقابله با بی‌قانونی ، دیکتاتوری ، بی‌عدالتی ، ناکارآمدی و کج‌رفتاری عنوان شده است . نکته قابل تامل در ارتباط با تاسیس پیمان ملی تاجیکستان ، حضور هیاتی از دولت امامعلی رحمان در نشست ورشو بود .
از میان احزاب و تشکل های فعال مخالف دولت امامعلی رحمان ، گروه موسوم به 24 تاکنون به ائتلاف پیمان ملی تاجیکستان نپیوسته است.
کارشناسان مسائل تاجیکستان بر این باورند که ، در صورت افزوده شدن گروه 24 به این پیمان ، می‌توان شاهد ظهور و بروز تحولات اساسی در عرصه سیاسی تاجیکستان بود. بدون شک ، اختلاف نظرهای سیاسی ، بویژه اختلاف میان رهبران این گروه و حزب نهضت اسلامی تاکنون مانع ازتحقق این امر شده است. پیش‌تر نیز در نشست سالانه دورتموند آلمان درسال 2016 میلادی ، نمایندگان گروه 24 شرکت نکردند. در ارتباط با تاسیس ائتلاف ملی تاجیکستان ، "سید یونس استروشنی" از فعالین سیاسی مخالف دولت دوشنبه در این باره در مقاله ای ، نوشت: "اپوزیسیون تاجیک با وجود فعالیتی که از نظر زمانی بسیار کوتاه بود و در خارج از کشور و در اروپا صورت گرفت ، نشان داد که قادر است نیروهای پراکنده را گردهم آورده و مبارزۀ خود را به صورت منسجم و برنامه ‌‌ریزی ‌شده ادامه‌ دهد".
به نوشته این فعال سیاسی تاجیک ، "تأسیس پیمان ملی ، کار چندان سهل و آسانی نبود، به خصوص با توجه به موانع متعددی که مقام های امنیتی تاجیکستان طی یکسال اخیر در مسیر تأسیس این پیمان قرار داده بودند . از نفوذ در صفوف مخالفان و ایجاد اختلاف و دودستگی در میان آن ها گرفته تا بردن چند تن از فعالان مخالف با روش و ترفندهای گوناگون به داخل کشور و اعتراف گرفتن از آن ها و فریب مردم . اما اپوزیسیون با صبر و حوصله و برنامه‌‌ریزی دقیق، توانست از همۀ این موانع و سدها عبور کند".
به هر حال ، باید گفت، یکی از کلیدی‌ترین رویدادهایی که در حاشیه نشست ورشو به مناسبت روز استقلال تاجیکستان به وقوع پیوست ، ارائه قرائت جدیدی از اتحاد مجدد نیروهای مخالف خارج از تاجیکستان است که ، یادآور نخستین سال‌های دهه 1990 میلادی و پس از سقوط دولت مصالحه ملی تاجیک ها توسط نیروهای جبهه خلق است. موضوعی که از مدت‌ها پیش دولت تاجیکستان درباره آن ابراز نگرانی کرده بود.
روی هم رفته ، می توان گفت: برغم اهمیت تاسیس ائتلاف مخالفان دولت "امامعلی رحمان" رئیس جمهوری تاجیکستان در خارج از مرزهای این کشور ، فقدان دسترسی مستقیم مخالفان به مردم  تاجیکستان را می توان بزرگترین نقطه ضعف این ائتلاف قلمداد کرد .
 
  https://ccsi.ir//vdciv3az.t1a3r2bcct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه