کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دکتر روحانی در پایان نشست روسای جمهوری ایران، ترکیه و روسیه: هیچ کشوری حق ندارد درباره آینده سوریه تصمیم بگیرد

16 فروردين 1397 ساعت 19:45

دکتر روحانی: تمامیت ارضی،حاکمیت ملی، وحدت و استقلال سوریه باید مورد توجه همگان باشد/ پایان جنگ در سوریه ، روز جشن بزرگ برای منطقه است/ ملتهای سوریه و عراق با شکست دادن گروههای تروریستی، توطئه قدرتهای بزرگ جهانی از جمله آمریکا را خنثی کردند/ توافق برای همکاری بیشتر در کمک رسانی به مردم مظلوم سوریه و نجات مجروحان، خوشحال کننده ترین لحظه نشست آنکارا بود


رئیس جمهور، آینده سوریه را متعلق به مردم سوریه دانست و با بیان اینکه هیچ کشوری حق ندارد درباره آینده سوریه تصمیم بگیرد، تاکید کرد: تمامیت ارضی، حاکمیت ملی، وحدت و استقلال سوریه به عنوان اهدافی مهم که خواست مردم سوریه است، باید مورد توجه همگان باشد.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی عصر چهارشنبه و در پایان نشست روسای جمهوری ایران ، ترکیه و روسیه در جمع خبرنگاران گفت: روز جشن بزرگ برای منطقه روزی است که جنگ  در سوریه پایان بیابد، تروریست ها از منطقه خارج شده باشند و دروازه های سوریه روی همه آوارگان باز شود و در یک انتخابات آزاد مردم سوریه بتوانند سرنوشت و آینده خود را تعیین کنند.

دکتر روحانی با قدردانی از میهمان نوازی دولت و ملت ترکیه ، به تروریسم به عنوان معضل منطقه اشاره کرد و گفت: منطقه ما در سالهای اخیر مبتلا به معضل مهمی به نام تروریسم شد؛ترویست هایی که از سوی برخی از کشورها تربیت شده و مورد حمایت مالی و تسلیحاتی قرار گرفتند همان تروریست هایی که می توانستند نه تنها اشیای باستانی موزه های سوریه بلکه حتی  نفت این کشور را استخراج و بفروشند.

رئیس جمهور با بیان اینکه برخی قدرتهای بزرگ جهانی از جمله آمریکا می خواستند برای سالهای طولانی از گروههای تروریستی همانند داعش و النصره برای پیشبرد اهدافشان در منطقه استفاده کنند، گفت: ملتهای بزرگی چون ملت سوریه و عراق و با کمک کشورهای دوست، این توطئه بزرگ آنها را خنثی کردند و امروز دیگر قدرتی به نام داعش وجود نداردگرچه باقیمانده هایی از آن هنوز در گوشه و کنار وجود دارند.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه اکنون امید مردم منطقه برای مبارزه پیگیر علیه تروریسم از همیشه بیشتر شده است، اظهارداشت: در مسیر مبارزه با تروریسم حدود 15 ماه پیش در شهر آستانه اجلاسی تشکیل شد و در آن روندی مورد نظر قرار گرفت که این روند منتهی به نوعی آتش بس و کاهش تنش در چهار منطقه در سوریه شد .

رئیس جمهور افزود: در این روند، کشور روسیه، ترکیه و ایران نقش اساسی را ایفا کردند و در ضمن برگزاری جلسات فراوان در سطح کارشناسی و وزرا، اولین نشست سران را در نوامبر سال گذشته در سوچی تشکیل دادند که  از آثار مهم آن، تشکیل کنگره ملی میان معارضان و نمایندگان دولت سوریه در سوچی بود.

دکتر روحانی اظهارداشت: این قدمی امیدبخش بود که باید این روند را ادامه دهیم. از آن زمان تاکنون تحولات بسیار زیادی در سوریه اتفاق افتاده که برخی خوشایند و برخی تلخ است اما بسیار خوشحالم که در مجموع امروز امید در سوریه از دیروز برای رسیدن به صلح بیشتر است و آوارگان سوری امروز امید فراتری نسبت به گذشته دارند که در آینده ای نه چندان دور به خانه های خود بازگردند.

رئیس جمهور با ابراز خرسندی از برگزاری دومین نشست سران سه کشور ایران ، ترکیه و روسیه در آنکارا گفت: در جلسات سه جانبه، بحث های بسیار مفید و صریح  نسبت به سوریه و آینده آن داشتیم وخوشحال کننده ترین لحظه، آن زمانی بود که سه کشور توافق کردند برای کمک رسانی به مردم مظلوم سوریه و نجات مجروحان بیش از گذشته با یکدیگر همکاری کنند. این لحظه شیرین و زیبا را امیدوارم در مقام عمل به گونه ای اجرا کنیم که بتوانیم به مردم مظلوم سوریه و بویژه  مجروحان بیش از پیش کمک کنیم.

دکتر روحانی تصریح کرد: از دید جمهوری اسلامی ایران که همواره آن را تکرار کرده ایم سوریه راه حل نظامی ندارد و از راه سیاسی باید  حل و فصل شود و باید همه کمک کنیم جنگ متوقف شود و راه حل صلح آمیز دنبال شود و مردم آواره و ستم دیده به خانه های خود بازگردند.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه "وضعیت انسانی در سوریه امروز بسیار اسفناک است و باید کمک کنیم که مردم احساس آرامشی در زندگی خود داشته باشند"، گفت: مبارزه با تروریسم باید ادامه یابد و باقیمانده های تروریست ها از سوریه رانده شوند.

دکتر روحانی با بیان اینکه کاری که باید انجام دهیم کمک برای آینده سوریه است و هیچ کشوری حق ندارد برای آینده این کشور تصمیم بگیرید، اظهارداشت: آینده سوریه متعلق به مردم سوریه است و آنان هستند که در نهایت با رای به اصلاح قانون اساسی و شرکت در انتخابات آزاد، برای آینده خود تصمیم می گیرند.ما کشورهای سه گانه به عنوان ضامن روند آستانه، به تلاشهای خود در این مسیر ادامه خواهیم داد.

رئیس جمهور در پایان بار دیگر از رئیس جمهور ترکیه به خاطر برگزاری موفقیت آمیز این نشست و تصمیماتی که در آن اتخاذ شد، تشکر کرد و ابراز امیدواری نمود که تلاش ها تا رسیدن به اهداف نهایی برای کمک به مردم سوریه و ثبات و امنیت در منطقه ادامه یابد.

دکتر روحانی در این نشست خبری همچنین در پاسخ به سوال واحد مرکزی خبر مبنی بر اینکه برنامه شرکت کنندگان در نشست آنکارا برای مقابله با کارشکنی های کشورهای غربی به سردمداری آمریکا و با همراهی رژیم صهیونیستی در مسیر تلاشهای صلح طلبانه برای حل بحران سوریه چیست؟ ، گفت: شواهد نشان می دهد آمریکایی ها و اسرائیلی ها موفقیت چندانی تاکنون نداشته اند. آنها در طول سالهای گذشته به دنبال آن بودند که دولت دمشق را سرنگون و تروریستها  و در نتیجه ناامنی را در این منطقه برای پیشبرد منافع خودشان حاکم کنند.

رئیس جمهور افزود: درست است که آنها مشکلات فراوانی را برای مردم سوریه ایجاد کردند، اما موفقیتی هم به دست نیاوردند. دولت ایران از آغاز حوادث سوریه معتقد بوده که باید با تروریسم در منطقه مبارزه شود و به دولتها و ملتهایی که با تروریسم مبارزه می کنند، کمک شود. معتقد بودیم که نقشه جغرافیایی منطقه نباید تغییر کند و سرنوشت هر کشوری باید بر اساس نظرات مردم آن کشور تعیین گردد.

دکتر روحانی با بیان اینکه امروز هم تلاش های خود را بر اساس همین مبانی ادامه می دهیم و امیدواریم که دشمنان منطقه در تجزیه سوریه ناموفق باشند، اظهار داشت: امیدواریم دشمنان منطقه در حفظ تروریستها در منطقه ناموفق باشند و به زودی با کمکهای کشورهای صلح دوست جهان و به ویژه سه کشوری که در این اجلاس حضور داشتند، شاهد منطقه ای امن و سوریه ای آرام و باثبات باشیم.

رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که چقدر به تحقق موضع اخیر دولتمردان آمریکایی مبنی بر ترک سوریه خوشبین هستید؟، تصریح کرد: آمریکایی ها هر روز یک حرفی می زنند. عملکرد دولت فعلی آمریکا به گونه ای بوده است که نمی توان به حرفها و قولهایش اعتماد کرد. آمریکایی ها هر روز رنگ و چهره متفاوتی از خودشان نشان می دهند. آنها اول گفتند از سوریه خارج خواهیم شد و بعد معلوم شد هوس پول کردند و به کشورهای عربی گفتند به ما پول بدهید تا در سوریه بمانیم. معنی این حرف آن است که آنها در سوریه می مانند و از کشورهایی که می خواهند آمریکایی ها در سوریه بمانند، پول بیشتری می گیرند.

دکتر روحانی همچنین در پاسخ به سوالی درباره حمایت از آوارگان سوری خاطرنشان کرد: حمایت از مهاجرین و آوارگان سوریه در وضعیت کنونی یک وظیفه مهم انسانی و برای ما مسلمانان یک وظیفه دینی و اسلامی است. از همه کشورهایی که از آوارگان سوری حمایت و نگهداری کردند، از جمله ترکیه که در این زمینه بار سختی را متقبل شده ، سپاسگزاری و تشکر می کنم.

رئیس جمهور گفت: ما در ایران بهتر از دیگران حس و درک می کنیم که این بار چقدر سنگین است، چون حدود 39 سال است که بیش از 3 میلیون مهاجر افغانی در کشور ما زندگی می کنند و معنای آن را به خوبی درک می کنیم. در سال جاری حدود 400 هزار کودک افغانستانی به طور رایگان در مدارس ما و حدود 20 هزار افغانستانی به طور رایگان در دانشگاهها و مراکز علمی ما تحصیل می کنند.

دکتر روحانی اظهار داشت: حمایت از آوارگان وظیفه ما است. در یک دوره ای در جنگ عراق علیه کویت، ایران علاوه بر مهاجرین افغانستانی ، مهاجرین عراقی و کویتی را هم پذیرایی کرد. این کار مهمی است و کشورهای اروپایی در این زمینه باید کمک کنند و اگر وعده ای دادند باید به وعده هایشان به طور کامل عمل کنند.

  رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه نیز در این نشست خبری گفت: ایران، ترکیه و روسیه در موضوع سوریه به وحدت نظر رسیدند و دنیا نیز باید این موضوع را مورد توجه قرار دهد که در سوریه تحت هر شرایطی باید حفظ تمامیت ارضی سوریه  و مبارزه با تروریستها اولویت اصلی همه باشد و این فقط مخصوص سوری ها نیست و کشورهای منطقه هم باید توجه داشته باشند که گروههای تروریستی باید نابود شوند.

اردوغان با بیان اینکه با دوستان ایرانی و روس خود به دنبال این هستیم که با کار گروهی برای برقراری امنیت در سوریه و حفظ جان بی گناهان تلاش کنیم، اظهار داشت: گروههای تروریستی در سوریه اهداف کلی یکسانی دارند و ما آنها را عامل اصلی به وحدت نرسیدن سوریه و آرامش نداشتن مردم می دانیم. حضور گروههایی را که با تمامیت ارضی سوریه مشکل دارند، تحت هیچ شرایطی در این کشور قبول نمی کنیم.

رییس جمهور ترکیه با اشاره به اینکه "در سوریه بحران ابتدا با ظهور داعش شروع شد، اما گروههای تروریستی دیگر نیز سعی کردند از آب گل آلود ناامنی در این کشور ماهی مقصود خود را صید کنند"، تصریح کرد: ترکیه خود را متعهد می داندکه برای حل کامل این معضل با دیگر کشورهای منطقه همکاری کند. اگر سوریه آرامش نگیرد قطعا ترکیه هم آرامش نخواهد گرفت. تاکید داریم که ترکیه و سوریه همسایگان خوبی هستند و امنیت سوریه مساوی با امنیت ترکیه است.

وی با اشاره به اینکه نمی دانیم چه کسانی از بحران سوریه سود بردند، اما خوب می دانیم چه کسانی به دنبال ادامه دادن این بحران هستند، گفت: به عنوان کشورهای اصلی منطقه اجازه نخواهیم داد، نه در سوریه، نه در منطقه و نه در آینده این منطقه، بخشهایی از یک کشور در اختیار گروهای تروریستی باقی بماند و  اجازه نمی دهیم با بازی ها و اتفاقاتی که سعی دارند از بیرون برای منطقه ایجاد کنند، امنیت ما را به خطر بیاندازند.

رییس جمهور ترکیه تاکید کرد که ایران، ترکیه و روسیه بر سر موضوعات بین المللی و منطقه ای یکدل هستند و اعتقاد دارند تنها راه حل مشکل سوریه دیپلماسی و مذاکره است .

ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه نیز در این نشست خبری با تشکر از همتایان ایرانی و ترک خود و با بیان اینکه مذاکرات سه جانبه امروز در محیطی مثبت برگزار شد و بسیار مفید بود، گفت: مساله سوریه را از جوانب مختلف بررسی کردیم. هدف ما ایجاد امنیت و ثبات در این کشور است و در مذاکرات امروز، چنانکه در بیانیه مشترک نیز مورد اشاره قرار گرفت، به نقاط مشترک خوبی در این زمینه دست یافتیم که باید بر آنها تمرکز کنیم.

وی اضافه کرد: هر سه کشور ایران، روسیه و ترکیه بر مشارکت در تقویت حاکمیت و حفظ تمامیت ارضی سوریه اصرار دارند و این موضع اصولی ما است.

رییس جمهور روسیه با اشاره به اینکه تلاشهایی در کار است که اختلافات در سوریه کنار گذاشته شده و جلوی تجزیه کشور گرفته شود و وحدت خاک و استقلال و حاکمیت این کشور حفظ شده و سوریه در طی سالهای آینده به صلح و ثبات برسد، اظهار داشت: در نشست امروز به طور کلی درباره گامهایی که به حل بحران در سوریه کمک می کند، گفتگو کرده و بر مبانی نشست آستانه تاکید داشتیم.

پوتین تصریح کرد: ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن آتش بس در سوریه به تلاشها برای کاهش تنش و نابودی داعش و دیگر تروریستها ادامه خواهند داد و اقدامات خود را تا بازگشت آوارگان سوری به خانه های خود و بازسازی تاسیسات زیربنایی سوریه ادامه خواهند داد.

وی با اشاره به اینکه سه کشور توجه خاصی به نشست آستانه برای حل بحران از طریق سیاسی دارند، خاطرنشان کرد: باید گفتگوهای ملی سوریه بر اساس قطعنامه شورای امنیت اجرایی شود. همچنین گفتگوهای ملی سوری که در سوچی برگزار شد نیز نتایج مفیدی در بر داشت.

رییس جمهور روسیه با بیان اینکه روسیه، ایران و ترکیه گامهای خوبی در زمینه رفع بحران سوریه و در چارچوب توافقنامه های به دست آمده در سوچی برداشتند، گفت: سه کشور تاکید دارند سرنوشت سوریه باید از سوی خود سوری ها تعیین شود.

پوتین با اشاره به اینکه در نشست امروز همچنین توجه خوبی به مسایل انسانی در سوریه شد، افزود: مساله کمکهای انسانی در سوریه نباید سیاسی شود. ضرورت دارد همه طرفها عطف به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، به حل معضل انسانی در سوریه متعهد باشند.

وی با اشاره به اقدامات مهم انجام شده در ایام اخیر در غوطه شرقی و تخلیه افراد مسلح از این منطقه اظهار داشت: دوستان من از هر گام مثبتی برای حل بحران سوریه دفاع و حمایت می کنند. ما به کمک دیگر کشورها به ارسال کمکهای انسانی به سوریه ادامه می دهیم و تلاش های خود را در این زمینه عمیق تر خواهیم کرد.

رییس جمهور روسیه با بیان اینکه رییس جمهور ایران در نشست امروز تدابیر مفید جدیدی برای موضوع تبادل اسرا ارائه کرد، تصریح کرد: ما تلاش های خود را برای حل بحران در سوریه و سپس بازسازی این کشور ادامه خواهیم داد و شرکتهای روسی برای مشارکت در بازسازی خرابی های جنگ در سوریه آمادگی دارند.

پوتین خاطرنشان کرد: متاسفانه گروههای تروریستی تلاش دارند که عملیات آشتی ملی در سوریه را با اختلال و مانع مواجه کنند و در این مسیر از روشهای مختلف جعل اسناد، عملیاتهای تحریک آمیز و به میان کشیدن بحث استفاده از سلاحهای شیمیایی استفاده می کنند، اما ایران، روسیه و ترکیه تلاش دارند با گسترش همکاری ها و تبادل اطلاعات جلوی این تلاشهای خرابکارانه را بگیرند.

وی از مواضع روسای جمهور ایران و ترکیه در این نشست تشکر و تاکید کرد که سه کشور تلاشها و همکاریهای خود را برای رسیدن به صلح و ثبات عمیق و پایدار در سوریه ادامه خواهند داد.


منبع: پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری


کد مطلب: 18916

آدرس مطلب :
https://www.ccsi.ir/fa/news/18916/دکتر-روحانی-پایان-نشست-روسای-جمهوری-ایران-ترکیه-روسیه-هیچ-کشوری-حق-ندارد-درباره-آینده-سوریه-تصمیم-بگیرد

قفقاز
  https://www.ccsi.ir